Informatii utile
21.04.2023
Ziua Planetei Pământ
Industrializarea rapidă a secolului XX a cauzat eliberări masive în atmosferă a gazelor, fumului și a deșeurilor toxice, fără a se gîndi la consecințe devastatoare asupra mediului și a sănătății.
Aniversată pentru prima dată în SUA în 1970, Ziua Planetei Pământ a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson, datorită eforturilor depuse de către activistul Denis Hayes.
În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 Aprilie - ziua oficială a Planetei Pământ, inspirînd oamenii să acționeze pentru un viitor mai curat și sustenabil la nivel global.
În prezent, aproximativ 1 miliard de oameni din 193 de țări participă anual la Ziua Pământului, pentru a proteja mediul și biodiversitatea.
Industriile moderne consumă cantități imense de materii prime, dar au nevoie și de spațiu. Conform unui studiu: în ultimii 50 de ani a fost despădurită, la nivel global, o suprafață totală de peste 420 de milioane de hectare, aproape jumătate de solurile planetei sunt serios degradate iar fauna sălbatică s-a diminuat cu 70%. În plus, peste 70% din emisiile de carbon la nivel global provin din extragerea și prelucrarea resurselor naturale, în proces clasic de economie liniară (extragerea resurselor – producerea – folosirea produsul – aruncarea lui la sfârșitul ciclului de viață).
Economia circulară, contrar, este un sistem regenerativ care implică reutilizarea materialelor, repararea, renovarea și reciclarea produselor cu scopul de a le prelungi ciclul de viață, iar resursele sunt circulate din nou și din nou prin bucle închise, reducând volumul deșeurilor. În plus, economia circulară poate diminua cu aproape o treime volumul actual al consumului de resurse și materii prime la nivel global.
Aruncate la gunoi sau abandonate în natură, deșeurile de echipamente electronice, de baterii și de ambalaje, pe măsură ce se descompun, elimenă substanțe periculoase în mediu, contribuind la poluarea apei, a aerului și degradarea solului, iar tot ce nu este recuperat din deșeuri reprezintă o pierdere de materie primă.
Refolosirea și reciclarea produselor va încetini epuizarea resurselor naturale, va reduce impactul asupra mediului înconjurător și va ajuta la limitarea pierderii biodiversității.
Natura este esențială pentru a ne asigura un viitor sustenabil, iar noi avem nevoie de un Pământ sănătos pentru a susține mediul de trai, sănătatea și bunăstarea familiei și a comunității.
Sortați deșeurile pentru o reciclare mai eficientă.
Vizitînd Harta https://www.moldcontrol.md/ro/puncte-de-colectare puteți alege punctul de colectare cele mai apropiat pentru predarea deșeurilor de echipamente electrice și de baterii.