Informatii utile
15.02.2023
Cu greu s-ar putea exagera importanța unei baterii electrice - fiind un dispozitiv care stochează energia chimică și o transformă în energie electrică sub forma unei tensiuni.
Majoritatea componentelor electronice pe care ne bazăm nu ar funcționa fără baterii. De la jucării pentru copii, telefoane mobile și alte gadget-uri, până la mijloace de transport - bateriile au devenit un strict necesar în viața de zi cu zi pentru societatea actuală.
Invenția bateriei este datată cu anul 1799, atunci cînd experimentele lui Alessandro Volta au generat curent electrict din reacții chimice între diferite elemente. Experimentele cu diferite combinații de metale și electroliți au continuat în următorii 60 de ani.
În secolele XX și XXI, tehnologia bateriilor s-a dezvoltat extrem de mult, înregistrând îmbunătățiri însemnate în capacitate, putere și longevitate, iar bateriile pe bază de litiu au reprezentat o descoperire majoră care a revoluționat modul de alimentare a aparatelor portabile de astăzi.
Din păcate, anual, milioane de baterii ajung la groapa de gunoi. Acolo ele eliberează substanțe nocive în pământ, care mai apoi ajung în stratul de apă din sol, punându-ne sănătatea în pericol.
O baterie uzată poate polua 1 metru cub de sol și 400 litri de apă, având un efect de degradare între 500 și 1000 de ani, iar metalele grele provoacă afecțiuni grave ale sistemului nervos, respirator, boli de inimă și cancer.
Partea bună este că aproximativ toate tipurile de baterii se pot recicla.
Sortarea reprezintă etapa cheie în tratarea bateriilor, garantând o reciclare efecientă. Colectate separat, bateriile sunt stocate în siguranță, apoi transferate în scopul tratării.
Procesul de reciclare este unul destul de complex, dar sute de tone de metale, inclusiv metale valoroase ca nichel, cobalt și argint, pot fi recuperate dacă bateriile sunt reciclate.
Din 100 de kg de baterii reciclate putem recupera 65 kg de materie primă care poate fi reutilizată, contribuind astfel la conservarea resurselor naturale.
Avem obligația de a contribui la protejarea mediului înconjurător și să asigurăm, atât pentru noi cât și pentru generațiile viitoare, o calitate a mediului mai bună.
Accesând harta interactivă https://www.moldcontrol.md/ro/puncte-de-colectare puteți găsi cele mai apropiate puncte de colectare a bateriilor uzate din localitatea dumneavoastră.