Informatii utile
15.02.2021
Omenirea a atins un nou reper în dominarea sa asupra planetei: obiectele create de om pot acum să depășească toate ființele vii de pe Pământ.
Drumuri, case, centre comerciale, vase de pescuit, hârtie pentru imprimantă, căni de cafea, smartphone-uri și toate celelalte infrastructuri din viața de zi cu zi cântăresc acum aproximativ 1,1 trilioane de tone metrice - egal cu greutatea uscată combinată a tuturor plantelor, animalelor, ciupercilor și bacteriilor de pe planetă. Această masă creată de om s-a accelerat rapid în ultimii 120 de ani: obiectele artificiale au trecut de la doar 3 la sută din biomasa mondială în 1900 la egal cu ea astăzi. Iar cantitatea de lucruri noi produse în fiecare săptămână este echivalentă cu greutatea corporală medie a tuturor celor 7,7 miliarde de oameni.
Implicațiile acestor descoperiri, publicate în Nature, sunt uluitoare. Numai plasticul cântărește acum de două ori mai mult decât animalele marine și terestre ale planetei. Clădirile și infrastructura depășesc copacii și arbuștii. „Nu ne putem ascunde în spatele sentimentului că suntem doar o specie mică, una din multe”, spune coautorul studiului, Ron Milo, care cercetează științele plantelor și mediului la Institutul de Științe Weizmann din Israel. Aceste numere ar trebui să fie un apel de trezire, adaugă el. Ei ne spun „ceva despre responsabilitatea pe care o avem, având în vedere că am devenit o forță dominantă”, spune Milo.
Cercetătorii au descoperit că masa produsă de om sau antropică s-a dublat la fiecare 20 de ani de la 1900. Biomasa totală a rămas mai stabilă în acea perioadă de timp, deși biomasa plantelor a scăzut cu aproximativ jumătate de la începutul agriculturii în urmă cu aproximativ 12.000 de ani. Echipa estimează că masa antropică a trecut pentru a depăși biomasa anul acesta, plus sau minus șase ani.
Cercetătorii au ales să se concentreze doar asupra biomasei vii și asupra obiectelor antropice care sunt utilizate - nu deșeuri. Odată cu deșeurile, masa antropică a început să depășească biomasa în 2013, plus sau minus cinci ani. Iar punctul de încrucișare este puțin mai târziu dacă greutatea apei este inclusă în calculele de biomasă. Greutatea umedă a biomasei pe Pământ este în prezent de 2,2 trilioane de tone metrice, iar oamenii sunt pe cale să depășească această cifră în 2031 (inclusiv deșeuri) sau 2037 (fără ea).
Aproximativ jumătate din masa umană actuală a lumii este beton, agregatele precum pietrișul constituind o mare parte din reziduri. Cărămizile, asfaltul, metalele, plasticul și alte materiale reprezintă aproximativ 19% din total.
Noua cercetare declanșează, de asemenea, alarme pentru viitor. Dacă tendințele actuale se mențin, masa antropogenă va crește până la de trei ori biomasa mondială până în 2040 și există o mulțime de metale și minerale disponibile pentru a menține această tendință pe termen scurt. Toată această nouă masă antropică va deveni în cele din urmă deșeuri care vor trebui tratate, spune Fridolin Krausmann, care studiază utilizarea durabilă a resurselor la Institutul de Ecologie Socială de la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții, Viena. „În următorii 20 de ani, vom obține la fel de multe deșeuri ca din ultimii 110 ani împreună”, spune el. „Cea mai mare parte din ceea ce avem acum a fost construită în ultimele decenii, începând cu anii 1960. Acum acest lucru devine sfârșitul vieții, așa că ne confruntăm cu adevărat cu fluxuri uriașe și uriașe de deșeuri. ”