Informatii utile
18.01.2021
Pe măsură ce tehnologia avansează rapid și este mai puțin costisitoare, din ce în ce mai mulți oameni dispun de gadgeturi tehnologice accesibile (smartwatch, smartphone, căști, tablete, laptopuri, încărcător auto și multe altele).
Echipamentele electrice și electronice sunt legate de dezvoltarea economică globală pe scară largă. Conform raportului efectuat de Global E-Waste Monitor 2020 a fost stabilit un record de 2,7 milioane de tone de e-deșeuri (produse aruncate), iar cantitatea de e-deșeuri pe care o creăm la nivel global a crescut cu 21% în cinci ani și prezice că cifra va crește la 81 tone până în 2030.
În 2019, doar 17,4% din deșeurile electronice au fost înregistrate oficial ca fiind colectate și reciclate. Raportul a menționat că „fierul, cuprul, aurul și alte materiale recuperabile de mare valoare, au fost evaluate la 57 de miliarde de dolari, mai mare decât PIB-ul majorității țărilor, fiind în mare parte aruncate sau arse și nu erau colectate pentru tratare și reutilizare”.
Probleme la nivel mondial
Cantitatea raportată de deșeuri electrice și electronice reprezintă în medie 16 dolari pe cap de locuitor și se estimează că va crește cu 82,3 tone la nivel global până în 2030 (aproape dublându-se în 16 ani față de cifrele din 2014). Deșeurile electronice reprezintă un pericol pentru sănătate și mediu. Dacă sunt manipulate greșit, substanțe precum mercurul (55 tone) cel mai probabil va face parte din fluxurile de deșeuri electronice ce nu pot fi supravegheate.
Multe țări au adoptat o politică națională privind deșeurile electronice. Legislația sau reglementările implementate au crescut de la 61 la 78 de țări între 2014 și 2019. În multe regiuni, colectarea și gestionarea adecvată a deșeurilor electronice este practic inexistentă, iar progresele în materie de reglementare sunt lente și aplicarea este scăzută.
Ratele globale de colectare și reciclare (materialele reciclate recuperate):
Africa, 0,9%
Oceania, 8,8%
America, 9,4%
Asia, 11,7%
Europa 42,5%
Soluții la problema e-deșeurilor
Dacă materialele valoroase din e-deșeuri sunt reutilizate și reciclate, acest lucru poate promova o economie circulară prin utilizarea materialelor secundare.Trebuie să încurajăm oamenii să recicleze mai mult aparatele electrice și electronice. Spre exemplu, mai puțin de 1% din smartphone-urile vândute la nivel global sunt reciclate.
În concluzie Gordon Burgoyne, manager de afaceri la Electronics Recycling (SUA) a comunicat că una dintre cele mai viabile soluții ar fi ,,educația prin care care oamenii vor ști să recicleze corect în cel mai sigur mod posibil”.
Raportul reprezintă un cadru metodologic recunoscut la nivel internațional pentru măsurarea și monitorizarea deșeurilor electrice și electronice, pentru a ajuta la evaluarea evoluțiilor și la evaluarea obiectivelor.